HERSBY HEMBYGDSGÅRD
DV
Längd:

Hersby Hembygdsgård

Filmen finns på YouTube, sök på Sollentuna Filmklubb.

En film om Sollentunas hembygdsgård Hersby.

Hersby var på 1500-talet en by med tre bondgårdar, men namnet Hersby kan härledas ända tillbaka till 1300-talet. Den siste arrendatorn på Hersby var Frans Johan Ek. Efter hans död 1935 övertogs gården av Sollentuna kommun och disponeras sedan 1937 av Sollentuna Hembygdsförening.

I filmen berättar Erik Göransson, ordförande i Sollentuna Hembygdsförening, om vad som händer under ett år på Hersby med bilder från

• Öppna Hus första söndagen varje månad.
  • Julmarknaden med dans kring granen bland annat.
  • Skoldagarna i maj då gården visas för Sollentunas lågstadie- och förskoleklasser.
  • Midsommarfesten, en av de största i stockholmstrakten med tusentals besökande.

Medlemmar från Hembygdsföreningen, Folkdansgillet och Slöjdgillet medverkar. För idé, foto och redigering svarar Sune Nyström och Claes Deander.

När filmen var klar gjordes ett bildspel på ca 10 minuter som visar alla byggnader på gården.