Årsberättelse 2013

Detta år utgjorde klubbens 49:e verksamhetsår sedan starten 1964.

Sollentuna Filmklubbs styrelse har under det gångna året bestått av Mats Brunberg (ordförande), Claes Deander (sekreterare) och Göran Wedholm (kassör). Adi Omanovic och Mak Omanovic har varit suppleanter.

Klubben har under året haft 10 ordinarie möten, 7 på våren och 3 på hösten. De flesta möten har som vanligt hållits hemma hos olika medlemmar. Filmvisning och teknikdiskussioner har dominerat mötestiden.

Ett möte i mars ägde rum på en biograf i Tumba då Mats Brunbergs film med Ewy Rosqvist-von Korff's berättelse om rallysegern i Argentina 1962 visades under ett evenemang. Vi fick då också tillfälle att besöka kontrollrummet och se de nya digitala bioprojektorerna. Mats har gjort fler filmer där Ewy medverkar. Vi har sett Ewy & Friends tour "Nordens stjärnor" om en paus vid Gripsholms slott under Mercedes-Benz & Friends turné till Sverige 2013 och filmen Signed by Ewy.

En kort filminspelning som från början var tänkt som en temafilm till Storträffen gjordes på ett möte. Framför två kameror berättade Göran Wedholm lite om hur klubben bildades och om några av de första filmerna som klubben gjorde. Vi hade för kort tid på oss innan Storträffen för att hinna få den klar. En tanke är att lägga in bilder från några av de filmer Göran pratar om.

Årets Storträff ägde rum i "Estrad" i Södertälje stadshus med Filmklubben Parentesen som arrangör. För första gången hölls detta möte i en stor biolokal med utmärkta förhållanden, stor duk, bra ljud och sköna stolar. Lite tråkigt då att det inte kom mer än ca 15 personer. Detta trots att allmänheten hade bjudits in den här gången. Deltagande klubbar var Parentesen, Ericssons Film- och Videoklubb, Focus och Sollentuna Filmklubb.

Klubben visade följande filmer av Adi och Mak Omanovic: 2 juggar och en 3D-TV på blocket och 2 juggar och två järnrör i serien om "två sjyssta juggar som gillar hemgjord mat och komma billigt undan", reklamfilmen Hur känns det för SR Metropol's antirasistkampanj och musikvideon Jack Moy & Glöden - They told me so. På temat Veteran visade vi Ewy & Friends tour "Nordens stjärnor" av Mats Brunberg.

Det bestämdes att vi i Sollentuna Filmklubb arrangerar Storträffen 2014 då vi fyller 50 och att temat detta år skall vara Hundliv.

Mitt i sommaren fick vi ett mycket tråkigt besked. Sune Nyström, en av klubbens mest aktiva medlemmar, hade gått bort. Tre medlemmar var med på begravningen den 16 augusti i Sollentuna kyrka. Klubben har gett ett bidrag till Cancerfonden till minne av Sune.

Två medlemmar deltog som jury i Ericssons Film- och Videoklubbs klubbmästerskap i november.

Vi hoppas att kommande aktiviteter i filmklubben blir både roliga och utvecklande för oss som filmare och att det sker under fortsatt trevliga arbetsformer.