Årsberättelse 2014

Detta år utgjorde klubbens 50:e verksamhetsår sedan starten 1964.

Sollentuna Filmklubbs styrelse har under det gångna året bestått av Mats Brunberg (ordförande), Claes Deander (sekreterare) och Göran Wedholm (kassör). Adi Omanovic och Mak Omanovic har varit suppleanter. Roberth Wickström är revisor inför årsmötet och Jan Lindberg är revisorsuppleant.

Klubben fyllde detta år 50. Så först och främst kan nämnas det mycket minnesvärda möte vi hade den 23 oktober på Fotografiska vid Stadsgårdshamnen då vi firade klubbens jubileum. Efter att ha tittat på utställningen med massor av fantastiska bilder kunde vi njuta av en mycket välsmakande 3-rättersmiddag. Nio medlemmar var med på jubileumsfesten.

Vi var på Cinemateket i Filmhuset och såg föreställningen Reklamfilm - stereotyper som har funnits, försvunnit och tillkommit och därefter fortsatte detta möte på Karlavägen 108 där Jan Lindberg har sitt jobb. Vi var en kväll på hösten inbjudna till ett av IOGT's möten i Järfälla och vi visade då två filmer om Överby Kvarn, dels vår gamla klubbfilm från 1998 och dels Jorge Condes film från 2013. Mötestiden har annars mest ägnats åt diskussioner om film och att titta på medlemmarnas filmer. Sammanlagt har vi haft nio ordinarie klubbmöten förutom Storträffen.

Den 8 november gjorde vi en inspelning av en konsert med kören Babords Halsar i Nynäshamn. Föreställningen heter Babords Halsar 70-årsjubileumsshow Scen avgång. Jan Lindberg och Mario León deltog vid inspelningen och totalt användes sju kameror, varav fyra GoPro och tre vanliga. GoPro-kamerorna fjärrstyrdes via wifi. Ljudet spelades in med en Zoom H2-inspelare. Den slutliga filmen blev en timme och 20 minuter lång.

Klubben stod i år som värd för Storträffen i Ericssons lokaler i Kista. Bara två andra klubbar deltog, Ericssons Film- och Videoklubb och Parentesen.

Kvällen började med smörgåstårta och mingel. När filmvisningen sedan skulle börja blev det problem med ljudet så vi fick byta till en lokal intill. Årets träff var lite mer välbesökt än de senaste åren och filmerna höll genomgående hög kvalité. Det blev ofta frågor och diskussioner i pausen mellan filmerna.

Sollentuna Filmklubb visade klubbproduktionen Göran Wedholm minns som spelades in vid ett möte 2013 och senare redigerades av Mats Brunberg. I filmen berättar Göran, som varit med sedan klubben bildades 1964, om några av klubbens filmprojekt genom åren. Vi visade också 2014 Rosqvist Waldegård flag off Rallye Monte-Carlo av Mats Brunberg samt följande av Adi och Mak Omanovic: Spelfilmen Trappan, musikvideon Jack Moy & Glöden - All Alone On A Monday och reklamfilmerna Sveriges Radio - En av alla, Arla Kökets App, Karolinska Universitetssjukhuset Trailer och Tele2 Arena.

Temat på Storträffen var Hundliv. Av de totalt 16 bidragen var det bara två filmer på detta tema. Det bestämdes att nästa års tema skall vara Hittegods.

Vi fick i september beskedet att Claes Hård, en av våra mest aktiva medlemmar under många år, hade gått bort. Ett par medlemmar deltog på begravningen.

Vi hoppas att klubbens aktiviteter det kommande året blir både roliga och utvecklande för oss som filmare och att det sker under fortsatt trevliga arbetsformer.