Årsberättelse 2018

Detta år utgjorde klubbens 53:e verksamhetsår sedan starten 1964.

I Sollentuna Filmklubbs styrelse har under året Mats Brunberg varit ordförande och övriga ledamöter har varit Claes Deander, Jan Lindberg och Bo GT Jonsson.

Klubben har under året haft 7 möten hemma hos olika medlemmar. Det har mest handlat om filmvisning, diskussioner och planering inför filmprojekt. Vi har också haft ett klubbmöte en kväll på stan för att bara prata och äta middag. Ett klubbmöte ägnades åt redigering av temafilmen till Storträffen (se nedan). Göran Wedholm har visat och berättat om en dokumentärfilm från 1972 om en jämtländsk sameby. Göran var med och gjorde den filmen som spelades in på 16 mm svartvit film. George Petrineanu har visat en nygjord fin musikvideo med egen musik och den deltog senare på Storträffen. Bland övrigt kan nämnas en Mercedes-träff filmat av Mats Brunberg och delar av en konsert i Budapest filmat av Jan Lindberg.

Fyra medlemmar gjorde under en dag i maj ett intressant studiebesök på Filmarkivet i Grängesberg där man tar hand om och digitaliserar svensk smalfilm. I ungefär två timmar blev vi guidade runt i lokalerna. Vi fick bland mycket annat se hur filmerna lagras i arkivet med låg temperatur och luftfuktighet och hur man arbetar med färgkorrigering i filmskannrarna.

Fem medlemmar gjorde en kväll i juni en trevlig utflykt med Jan Lindbergs båt till Grinda i Stockholms skärgård. På tillbakavägen genomfördes en oplanerad liten övning i att köra drönare ute till sjöss.

En kort spelfilm på temat Överraskning till Storträffen spelades in en dag i september vid Svinninge Marina. Där utspelade sig en dialog mellan en kronofogde (Bo GT Jonsson) och en båtägare (Jan Lindberg) som fått sin båt utmätt. Fotografer var Mats Brunberg och Mario León. Till denna och ett par av filmerna nedan fick vi också användning av Marios drönare. Filmen redigerades till stora delar på nästföljande klubbmöte och gjordes sedan klar av Mario och fick namnet Sorpresa (Överraskning på spanska). Delar av redigeringsmötet filmades med en 360-kamera av Jan Lindberg och det blev till slut en kort film som visades på Storträffen med namnet Dimension 5.

Mats Brunberg, Claes Deander, Jan Lindberg och Mario León har under det första halvåret deltagit i tre olika dokumentärfilmprojekt, de två första med anknytning till Sollentuna Fotbollsklubb (SFK).

Swerock väncup 2018: Under trettondagshelgen filmade vi en fotbollsturnering arrangerad av SFK F04 i Sollentunas nybyggda fotbollshall. Filmningen inriktades på att följa SFK F04:s båda lag under cupdagarna. Claes redigerade Swerock väncup 2018 som blev 13 minuter och gjordes tillgänglig för gruppen via länk på Youtube.

Spring för livet: Den 21 april filmade Mats, Jan och Mario det numera årliga eventet på Sollentunavallen då hundratals fotbollsspelande barn från SFK springer så många varv man orkar på en timme för att samla pengar till lagkassan och välgörande ändamål. En ljudinspelare fångade allt speakerljud under tre timmar. Till stor nytta var också att vi fick tillgång till klipp från en drönare som arrangörerna körde under dagen. Claes redigerade Spring för livet som blev 9 minuter och visades på Storträffen.

Hela jorden grönskar: Den 26 maj spelade vi in en timslång konsert med Birkakören från Stockholm och Arctic Voices från Luleå. Mats, Jan, Mario och Claes deltog med varsin kamera. Övrig utrustning var en fast monterad kamera och en ljudinspelare. Jan Lindberg har gjort en film med hela konserten och dessutom en film med bara sången "Stemning" som vi visade på Storträffen.

Sollentuna Filmklubb var det här året värd för Storträffen och som vanligt ägde detta rum i Ericssons lokaler i Kista. Övriga representerade klubbar var Ericssons Film- och Videoklubb och Parentesen. Mats Brunberg var konferencier på träffen som vi inledde med att presentera glimtar ur klubbens historia med några powerpoint-bilder.

Klubbens deltagande filmer var Stemning av Jan Lindberg från den ovan nämnda körkonserten, musikvideon Carol for a simple man av George Petrineanu, klubbfilmen Spring för livet, Nävekvarn - roadmovie av Mats Brunberg samt 360-kamerafilmerna Dimension 5 och Båtplaneten av Jan Lindberg. På temat Överraskning visade vi Sorpresa.

Det var genomgående bra kvalitet på de 13 filmer som visades med en total speltid på 57 minuter. Utanför programmet visade vi några mycket korta filmer av Adi och Mak Omanovic. Eftersom Ericssons Film- och Videoklubb nästa år fyller 50 bestämdes att de arrangerar nästa års Storträff med temat Jubileum.

Klubben har under året sålt 15 DVD:er med filmen Wiraspelen 1985 för 100 kr/st till Bo Töpel som är engagerad i "Stiftelsen Wira Spelen" och tidigare har köpt flera kopior.

Efter ett aktivt och händelserikt år i filmklubben ser vi fram mot kommande aktiviteter 2019.