Konsertfilmning
2018-05-26

Lördagen den 26 maj hade de båda körerna Arctic Voices från Luleå och Birkakören från Stockholm en gemensam konsert i Frälsningsarméns lokaler på Hornsgatan i Stockholm. Det var en timslång konsert med ett antal vackra vårsånger där körerna framträdde tillsammans eller var för sig.

Fyra medlemmar från Sollentuna Filmklubb var där och filmade hela konserten med var sin kamera. En fast kamera och en ljudinspelare användes också under inspelningen.

På Filmarkivet
2018-05-16

Onsdagen den 16 maj besökte vi Filmarkivet i Grängesberg. En härlig utflykt till Bergslagen denna vackra och varma vårdag och ett mycket trevligt studiebesök.

Filmarkivet i Grängesberg är ett kulturhistoriskt arkiv för svenska folkets filmer. Här tar man hand om och digitaliserar svensk smalfilm som aldrig visats på biograf. Det är hembygdsfilmer, industrifilmer, föreningsfilmer, undervisningsfilmer och amatörfilmer. Från 2011 drivs verksamheten av Kungliga biblioteket.

I ungefär två timmar blev vi visade runt i lokalerna och vi fick bland annat se hur man arbetade med katalogisering av filmerna och naturligtvis också själva filmscanningen. De två stora, ganska nya, tysktillverkade filmscannrarna klarar alla format och scannar filmerna i realtid. Vid en scanner arbetade man för tillfället med en 9,5 mm film och vid den andra med färgkorrigering av en gammal 16 mm film. I gamla färgfilmer är det oftast grönt som måste bättras på mest. Rött är däremot den färg som brukar klara sig bäst med åren.

Vi var även inne i arkivet med de kilometerlånga hyllorna. Låg temperatur och luftfuktighet (30-40%) ser till att filmerna bevaras så bra som möjligt. De mår bäst av att förvaras liggande fick vi också veta.

Digitaliserade filmer sparas i Svensk Mediedatabas (SMDB) som är Kungliga bibliotekets databas för AV-material. Samlingarna på SMDB är dock av upphovsrättsliga skäl endast öppna för forskning.

Men mycket unikt rörligt bildmaterial kan man se på Filmarkivet.se. Sajten är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

Andra länkar:
Kungliga bibliotekets sida för kompletterande insamling
Stockholmskällan
Digikult

Spring för Livet filmat
2018-04-21
Sollentuna Filmklubb var på plats under Spring för Livet på Sollentunavallen lördagen den 21 april då 600 barn i Sollentuna Fotbollsklubb samlade pengar till sina lag och barnrättsorganisationen BRIS. Alla deltagare springer/joggar/går så många 400 meters-varv man orkar på en timme och blir sponsrade av familj/släkt/vänner. Ju fler varv man klarar, desto mer pengar till lagkassan och till BRIS. Om detta fantastiska event håller vi nu på att göra en film med sikte på en speltid på 7-8 minuter.

Möte på Cinemateket
2017-10-05
Tack för trevlig kväll på FILMHUSET med den ikoniska filmen. Sedan efter 55 år får man ta den för vad den är, men före sin tid var den. Vi var säkert uppemot 100 besökare. Så den berör folk ännu. Nyfikna eller vill se igen.
Mats