DÖDLIG TORSK
År:
1980
Inspelad på:
Super 8
Längd:
13 min

Dödlig torsk

Filmen finns på YouTube, sök på Sollentuna Filmklubb.

Pingsten 1980, säkert en av århundradets kallaste pingsthelger, invaderades fiskeläget Gamla Grisslehamn på Väddö av Sollentuna Filmklubb. En sorts parodi på actionfilm med diamantsmugglare i huvudrollen spelades in under tre intensiva dagar.

Vi bodde, ett tiotal medlemmar, i stugor och tält på en campingplats. Smugglarna spelades av Sten Silfvast, Carl-Erik Lundin och Hans Bostrand. Regissör var John Holmström. Fotografer var Claes Deander och Mats Brunberg. Vi behövde också en pyrotekniker till denna film: Anders Dannstedt.

Bland annat följande rader kunde läsas i ett nummer av vår klubbtidning efter inspelningen:

- Konstigt att det ska va sånt här väder jämt.

Det är kallt, grått och trist. Regnet hänger i luften. Men B-fotografen som har varit med förr säger att så här brukar det vara när klubben spelar in film. Så allt är bara som det ska vara. Och det kunde vara mycket värre.

- När vi spelade in Flickan och havet...

Humöret är det i alla fall inget fel på. Och egentligen är det perfekt fotoväder, ett lätt mjukt ljus utan skarpa kontraster. Inspelningen kommer så småningom igång och allt tycks fungera klanderfritt. Vi störs endast av några bilister som nyfiket stannar bredvid folkvagnsbussen. Ja, vi störs förstås också av vår regissörs envisa megafonutrop, som om inte annat måste få ortsbefolkningen i den lilla skärgårdsidyllen att förstå att något stort är på gång.


- Vi ska ta scen 36 nu! Vi behöver en fotograf och en huvudperson!

Arbetet går vidare. Men regissören är visst inte riktigt nöjd. Kanske tycker han att det går lite trögt. Vi har många scener att spela in och tre skurkar måste sitta stilla och frysa utklädda till fiskare i en båt tillsammans med en massa torskar. Nåja, dom sitter ju inte i sjön precis.

Under korvpausen kommer regnet. Vi jobbar dock oförtrutet vidare trots stela fingrar och blöta kläder. Kameran skyddas av ett paraply. De tre skumma figurerna i båten får till slut också tillfälle att agera, vilket väcker stor munterhet och höjer stämningen några grader. Och regnet upphör.

Dagen avslutas med en liten övning i hur man får en torsk att fastna i en gran så att det ser ut som att man har tappat den och så att man ser att det är en torsk. Efter åttonde omtagningen är tålamodet slut.

Trots tre inspelningsdagar var vi inte helt klara. En del scener togs på Järvafältet under hösten. Dessutom engagerade vi brandkåren för att vi skulle få en riktig explosionsbrand. Det klarade inte vår specielle pyrotekniker...