Klubbfilm 2001, 7 minuter, inspelad på DV

Carl Michael Bellman,
den svenska visans förgrundsgestalt, skrev otaliga tidlösa klassiker som lämnat spår åt eftervärlden. Fredmans epistel nr 39 har gjort det på ett speciellt sätt.

Här tänker vi oss Bellman, låt oss säga en försommardag år 1771, tar en promenad med lunchkorgen under armen, stannar upp vid en vacker sjö, sätter sig ner, känner inspiration, tar fram notpapper och fjäderpenna och börjar skriva. Nöjd med sitt verk lägger han sig sedan i gräset, slumrar in och drömmer…

Denna korta spelfilm efter en idé av Göran Wedholm spelades in vid två olika tillfällen. Till den första inspelningsdagen i maj 2001 i Helenelunds centrum behövdes en glassbil och många barn som statister. För att vara säkra på att ha tillräckligt många barn vidtalades Helenelunds IK’s fotbollsspelande 13-åringar. Ett antal kompisar, syskon och många andra glassugna barn från området var också med. Glassbilen AB ställde upp med bil till Helenelund för vår filminspelning och gratis glass till alla. Det tackar vi för.

Resten av filmen spelades in i en helt annan miljö, vid Rönninge by i Täby, en vacker höstdag i början av oktober 2001. Då var det lugnare, bara Sebastian Orest som spelade Bellman och fyra filmklubbmedlemmar var med. Bellmans peruk och 1700-talskläder hade vi hyrt från Skansens klädateljé.

Fotograf var Sten Silfvast. Redigeringen gjordes av Göran Wedholm och filmen premiärvisades på Storträffen 2001.