DIGITALVIDEON UTVECKLAS

Vid sekelskiftet filmade vi i DV-format. Digitalvideon hade sen några år tillbaka ersatt den analoga videon. DVD började ersätta VHS som visningsformat. Så småningom kom kameror som spelade in på minneskort i HD och utvecklingen mot bättre bild med högre upplösning fortsatte när 4K-kameror introducerades.

Datorredigering

I början av 2000-talet skaffade några medlemmar olika system för datorredigering. Det var egentligen först nu, när vi kunde överge linjär redigering, som vi hade bättre möjligheter att redigera film än det vi hade med klubbens Super 8-klippbord 1980.

Redigeringsprogrammen har utvecklats och blivit bättre i takt med datorutvecklingen med snabbare processorer och mer minne. De flesta har nu egna redigeringsmöjligheter och vi har inte längre något behov av en gemensam redigeringsutrustning i klubben.


Spelfilmer

Nedan presenteras några spelfilmer som klubben gjorde i början av 2000-talet. Göran Wedholm har stått för idéerna och skrivit manus till dessa fyra filmer. (Länkar till filmsidor med YouTube inbäddat).

Storm och böljor
Klubbfilm 2001, 6 minuter
Hur har Fredmans epistel nr 39 av Carl Michael Bellman lämnat spår åt eftervärlden?

Huset
Klubbfilm 2003, 13 minuter
Ett gift par tror sig ha hittat sitt drömhus. Det blir en snabb affär, men redan första natten börjar paret ana oråd.

Å andra sidan
Klubbfilm 2008, 4 minuter
Allting har två sidor. En experimentfilm med trickeffekter vi inte provat tidigare.

Telefåni
Klubbfilm 2011, 3 minuter
Wilma ringer till morfar på sin nya smarta mobil. En kort film om en typ av generationskrock.