Klubbfilm 2003, 14 minuter, inspelad på DV

Ett gift par tror sig ha hittat sitt drömhus. Åtminstone verkar mannen väldigt entusiastisk medan hans fru är mer skeptisk. Det blir en snabb affär men redan första natten börjar paret ana oråd. En granne antyder att något inte står rätt till…

En oktoberlördag 2002 var det filminspelning på Eneby gård mellan Uppsala och Enköping. Ett filmteam på tio personer och två hundar ockuperade under dagen ett gammalt obebott 1800-talshus. Klockan 9 på morgonen började vi sätta upp lampor och ordna alla förberedelser. Klubbens 2000 W-lampa riggades upp på en vagn på baksidan av huset. Den skulle föreställa månljus genom fönstren på övervåningen.

Inspelningen fortlöpte hela den vackra men lite kylslagna höstdagen, både ute och inne i huset. Allt medan löven i jämn ström föll till marken. Ett tag spelade vi in olika scener parallellt för att hinna med så mycket som möjligt. Strax före midnatt hade vi packat ihop alla prylar och kunde åka hem. Då hade vi hunnit spela in 59 av de 75 scener som stod i manuset. För resterande scener behövde vi sedan tre olika inspelningstillfällen.

Göran Wedholm svarade för filmidén. Vi ville för ovanlighetens skull göra en form av skräckfilm, lite inspirerat av långfilmen The Others som vi såg på ett klubbmöte.

Vi hade två inlånade skådespelare till denna film: Curt Eiworth spelade den oseriösa mäklaren och Barbro Ström spelade frun i paret som köpte huset. Redigeringen gjordes av Göran Wedholm. Efterarbetet omfattade många ljudeffekter som skulle läggas till samt korrigeringar och andra datortrix för att få fram en del spökeffekter. Filmen gjordes klar hösten 2003 då den visades på Storträffen.

Paret: Barbro Ström och Claes Hård
Mäklaren: Curt Eiworth
Grannen: Sune Nyström

Manus, regi och klippning: Göran Wedholm
Foto: Sten Silfvast och Claes Deander
Ljud, ljus, efterbearbetning: Jan Lindberg, Mats Brunberg, Edvin Svensson