Klubbfilm 1980, 13 minuter, inspelad på Super 8

Dödlig torsk är en actionkomedi med diamantsmugglare i huvudrollen.

Pingsten 1980, säkert en av århundradets kallaste pingsthelger, invaderades fiskeläget Gamla Grisslehamn på Väddö av Sollentuna Filmklubb. En sorts actionfilm med diamantsmugglare spelades in under tre dagar. Ett 10-tal medlemmar var med under inspelningsdagarna på och vi bodde i stugor och tält på en campingplats.

Smugglarna spelades av Sten Silfvast, Carl-Erik Lundin och Hasse Bostrand. Regissörer var John Holmström och Göran Wedholm. Fotografer var Claes Deander och Mats Brunberg. Pyrotekniker och ansvarig för specialeffekter var Anders Dannstedt.

Bland annat följande rader kunde läsas i ett nummer av vår klubbtidning efter inspelningen:
– Konstigt att det ska va sånt här väder jämt.
Det är kallt, grått och trist. Regnet hänger i luften. Men B-fotografen som har varit med förr säger att så här brukar det vara när klubben spelar in film. Så allt är bara som det ska vara. Och det kunde vara mycket värre.
– När vi spelade in Flickan och havet…
Humöret är det i alla fall inget fel på. Och egentligen är det perfekt fotoväder, ett lätt mjukt ljus utan skarpa kontraster. Inspelningen kommer så småningom igång och allt tycks fungera klanderfritt. Vi störs endast av några bilister som nyfiket stannar bredvid folkvagnsbussen. Ja, vi störs förstås också av vår regissörs envisa megafonutrop, som om inte annat måste få ortsbefolkningen i den lilla skärgårdsidyllen att förstå att något stort är på gång.
– Vi ska ta scen 36 nu! Vi behöver en fotograf och en huvudperson!
Arbetet går vidare. Men regissören är visst inte riktigt nöjd. Kanske tycker han att det går lite trögt. Vi har många scener att spela in och tre skurkar måste sitta stilla och frysa utklädda till fiskare i en båt tillsammans med en massa torskar. Nåja, dom sitter ju inte i sjön precis. Under korvpausen kommer regnet. Vi jobbar dock oförtrutet vidare trots stela fingrar och blöta kläder. Kameran skyddas av ett paraply. De tre skumma figurerna i båten får till slut också tillfälle att agera, vilket väcker stor munterhet och höjer stämningen några grader. Och regnet upphör. Dagen avslutas med en liten övning i hur man får en torsk att fastna i en gran så att det ser ut som att man har tappat den och så att man ser att det är en torsk. Efter åttonde omtagningen är tålamodet slut.


Trots tre intensiva inspelningsdagar var vi inte klara. Bland annat togs några scener på Järvafältet under hösten. Början och slutet av filmen spelades in inne i stan. Dessutom engagerades brandkåren för filmens brandscen som spelades in vid en soptipp.

Till denna film hade vi specialkomponerad musik. Klippning och ljudmixning gjordes av Göran Wedholm och Jan Lindberg.