Klubbfilm 1985, 27 minuter, inspelad på Super 8
På 1630-talet grundades Wira klingebruk och Wira fick ensamrätt att tillverka värjor åt den svenska krigsmakten. Det fredliga hantverket har också betytt mycket och under 1700- och 1800-talet betraktades Wira som landets främsta liebruk. När arbetet vid smedjorna lagts ned förföll bruket, men 1965 påbörjades en restaurering för att värna omWiras särpräglade miljö och gamla fina hantverk.
Musikteatern Wira-spelen är en berättelse om Wira-smederna på 1700-talet med kärlek, dramatik och mycket sång och dans. Den spelas varje sommar i Wira Bruk med omkring 100 amatörskådespelare, dansare, sångare och musiker från trakten tillsammans med några professionella skådespelare.
Sollentuna Filmklubb var med under en del av allt arbete som lades ned inför de första Wira-spelen 1985. Filmen visar repetitioner och andra förberedelser fram till premiären fredagen den 19 juli. Över 300 personer hade då arbetat intensivt några månader med att få allting färdigt.
Wira-spelen var Sollentuna Filmklubbs sista stora smalfilmsproduktion innan videotekniken tog över. Arbetet med inspelningarna gjordes i form av en studiecirkel som engagerade ett 10-tal medlemmar under våren och sommaren 1985. Det blev många och långa resor tur och retur Åkersberga och Wira bruk. Resultatet blev 60 rullar super 8-film (ca 2½ timme råfilm).
Göran Wedholm gjorde det mesta av det omfattande efterarbetet. Det tog 2-3 år att få filmen i visningsbart skick. Filmen redigerades i klubbens klippbord, men den slutliga ljudmixningen gjordes på video med professionell utrustning så det finns inget Super 8-original med komplett ljud. På Filmteknik gjordes ett masterband och ett antal VHS-kopior för försäljning till deltagare i spelen.
Nästan 20 år efter de första Wira-spelen har filmen överförts till digitalvideo och det har varit stor efterfrågan bland deltagare i spelen. Det är en unik dokumentär som visar hur allt en gång började och det är naturligtvis intressant för alla som idag är engagerade i Wira-spelen