60- OCH 70-TALETS FILMTEKNIK

Sollentuna Filmklubb startade under en tid då smalfilm blev alltmer populärt. Både familjefilmande och lite mer ambitiösa hobbyprojekt. De följande 20 åren var smalfilmens storhetstid innan videotekniken tog över.

Formatet fram till slutet av 60-talet var Dubbel 8 (Standard 8). Super 8 lanserades 1965 med större bildruta och enklare filmladdning i form av en kassett. Så småningom kom kassetter med magnetspår och kameror med ljudinspelningsmöjlighet.

Från stumfilm till läppsynkront ljud

Att redigera film på den tiden var ett pyssel med klippning och skarvning av filmremsor. Så länge man nöjde sig med stumfilm gällde det ”bara” att få till snygga och hållbara filmskarvar. Ville man ha ljud på filmen var det betydligt mer jobb. Speciellt för att få det läppsynkront. Senare när ljudkamerorna kom i mitten av 70-talet spelades naturligtvis bild och ljud in synkront, men ofta ville man mixa direktljudet med annat ljud.

I början var Sollentuna Filmklubbs filmer stumma, liksom de flesta amatörfilmer. För att få synkron ljudfilm började några medlemmar i slutet av 60-talet experimentera med att synkronisera filmprojektorn med en ljudbandspelare. Sollentuna Filmklubbs första film med läppsynkront ljud var Sollentuna Filmklubbs årsmöte 1970. Den gjordes med den så kallade ”syncobandmetoden”. Metoden beskrivs i FILMLISTA (öppnas i ny flik) under ovannämnda film.

1977 köpte klubben en perfobandspelare av fabrikat Bröker. Vid ljudfilminspelning styrde filmkameran bandspelarens hastighet elektroniskt. Genom att lägga film och ljudband bredvid varandra kunde man synkronisera ljud och bild lite smidigare. Utan ett riktigt klippbord var det dock rätt knöligt. Flickan och havet var den första filmen som spelades in med denna teknik.

Åren 1979-80 byggde vi i klubben vårt eget klippbord, ett 6-tallrikarsbord. Nu kunde vi på ett smidigt sätt redigera en Super 8 filmremsa och två Super 8 perfoband samtidigt. Åtskilliga hundratals arbetstimmar lades ned på bygget. Filmen gick att köra framåt och bakåt i valfri hastighet. Dödlig torsk från 1980 var den första filmen som redigerades i det hembyggda klippbordet.


Spelfilmer från 70-talet

Nedan presenteras några spelfilmer som klubben gjorde på 70-talet. Alla är inspelade på Super 8 utom PUSH som är filmad på 16 mm. Flickan och havet och PUSH blev prisbelönta i Svensk Smalfilm och deltog också med framgång i UNICA och andra internationella filmfestivaler. (Länkar till filmsidor med YouTube inbäddat).

En gammal historia
Klubbfilm 1972, 4 minuter
Handlingen utspelar sig i en lanthandel vid sekelskiftet. En gammal historia var den hittills största satsningen i Sollentuna Filmklubb.

Nickmans dilemma
Klubbfilm 1976, 14 minuter
Detta är ett lagom fånigt folklustspel, som förtäljer hurusom Herr och Fru Nickman medelst automobil beger sig ut till den avlägset belägna sommarstugan.

Flickan och havet
Klubbfilm 1977, 6 minuter
En film som bygger på en roman av Sten Andersson och handlar om ett par som tar sig an en rullstolsbunden flicka.

PUSH
Klubbfilm 1979, 7 minuter
En film om knapptryckarsamhället fram till dess yttersta konsekvens, den sista knappen som aktiverar domedagsvapnet.

Dödlig torsk
Klubbfilm 1980, 13 minuter
En actionkomedi i skärgårdsmiljö med några figurer som försöker smuggla diamanter.


Andra filmer från 70-talet

Fler filmer från 70-talet med länkar till YouTube finns i klubbens FILMLISTA (öppnas i ny flik).

I filmlistan från den här perioden kan man bland annat hitta ett par dokumentärfilmer av Mats Brunberg. Säbyvår från 1973 är en film om naturens skiftningar under våren kring Säbysjön på Järvafältet. Erik Vagnmakare från 1976 är en film om vagnmakaren Erik Ingvarsson.

Sköna juveler är en kort spelfilm som gjordes som temafilm till 7-klubbsträffen 1975. Handlingen utspelar sig år 1934 då två buspojkar placerar en väska med otrevligt innehåll invid vägen. En nyfiken bilist stannar och plockar upp väskan…